SK Yee Healthy Life Centre

余兆麒健康生活中心

Ronald Lu & Partners
呂元祥建築師事務所

Location: Tuen Mun
Client: Tuen Mun Hospital 
Completion: 2014
Site area: 800 m2
GFA: 250 m2
Awards: 2014 AIAHK Merit Award
                2014 AIAHK Sustainable Design Award

2014 A&D Trophy Awards, Institutional/ Public Space
2012 Green Building Award, Merit Award


余兆麒健康生活中心位於香港屯門醫院天台,設計打破沉悶,為復康病人營造一所結合家、花園與遊樂場的天地。此項綠色設計的目的,讓長期病患者可以在漫長復康路上,接受專業輔導之餘,多享受陽光與綠意,從遊樂氛圍中舒緩病患的壓力。

The SK Yee Healthy Life Centre is a modest yet innovative project. The rooftop building’s core stands a light-weight 250-square-metre structure that houses a reception lounge, four counselling rooms and a multi-purpose room. The centre provides more than just a healing environment. It also serves as a home, a garden and a playground for patients, offering an ambience of calmness and serenity throughout. By immersing patients in nature and daylight, it demonstrates the integration of sustainable design in healthcare architecture and it provides a stress-free healing experience for its user.

Lean and green design
The building features a host of green elements, beginning with its lightweight steel structure and other low-carbon elements. Each counselling room and functional area is linked with a garden, allowing for a constant interplay between interiors and exteriors and bringing in light and air to every one of its spaces.

Play therapy
The intricate spaces created by the centre’s slanted roofs and its playful interiors with plenty of natural ventilation and daylight provide a stress-free children’s counselling environment. Its Slide House is a fun way for children to explore the space.

Professional input
Healthcare professionals were involved throughout the project’s design stage, helping to create a building with a calm ambience that can allay patient anxiety.

Light and airy interiors
The centre is 100% naturally lit and ventilated with cross-ventilated windows, making for both a healthy and low-carbon footprint building. As patients have the ability to control their environment, the centre is a place of comfort, respect and dignity.

Green therapy
With an integrated green roof and wall design providing a green ratio of more than 57 percent, greenery is prevalent throughout the centre. The design not only reduces the air-conditioner loading, but also offers a landscape that both patients and the centre’s neighbours can enjoy.

 

Fig.1 Arrival court front view

Fig.2 Patio garden to counselling room

Fig.3 Slide house

Fig.4 Interior view out to patio garden